fbpx6 Kelebihan Mencari Jodoh Melalui Internet

6 Kelebihan Mencari Jodoh Melalui Internet

6 Kelebihan Mencari Jodoh Melalui Internet

Laman web adalah sesuatu yang bersifat boleh akses di mana-mana sahaja, tidak kira tempat dan bila masanya. Ia sangat sesuai bagi mereka yang selalu mengejar masa dan sibuk...

Dikarang oleh 21976 | Tips dan petua
Kongsi artikel ini: 

Zaman kini, mencari jodoh sudah boleh dilakukan di hujung jari sahaja iaitu melalui internet. Ia tidaklah begitu asing pada era teknologi sekarang. Berbeza dengan zaman ibu bapa kita dahulu. Mencari jodoh menggunakan medium internet mempunyai kelebihan dan juga kelemahan yang tertentu.

Pada artikel kali ini, fokus saya ialah untuk menyenaraikan enam kelebihan mencari jodoh melalui internet. Ia berguna bagi sesetengah orang yang masih berada dalam proses mencari jodoh. Contoh laman web cari jodoh muslim yang boleh anda ‘join’ ialah BaitulMuslim.com. Siapa tahu jodoh anda mungkin adalah melalui medium tersebut.

Ok. Sekarang jom semak 6 kelebihan mencari jodoh melalui internet yang akan kita huraikan satu persatu nanti.

1. Tidak Mengganggu Kesibukan

Laman web adalah sesuatu yang bersifat boleh akses di mana-mana sahaja, tidak kira tempat dan bila masanya. Ia sangat sesuai bagi mereka yang selalu mengejar masa dan sibuk. Kesibukan merupakan antara faktor bagi golongan lelaki dan wanita lambat bertemu jodoh. Apabila adanya medium alternatif ini, ia akan lebih memudahkan golongan ini untuk bertemu dengan jodoh mereka.

Tambahan pula, pada telefon pintar sekarang telah disediakan sambungan internet yang membolehkan pengguna untuk mengakses internet hanya menerusi telefon pintar sahaja. Tidak perlu untuk membuka laptop atau ‘personal computer’. Ini akan memudahkan lagi mereka untuk mencari jodoh melalui internet.

2. Membantu Golongan Yang Kurang Keyakinan Diri

Mencari jodoh melalui internet juga adalah salah satu tempat alternatif yang baik bagi golongan yang kurang berkeyakinan tinggi. Ini kerana mereka dapat menyembunyikan kegugupan mereka berbanding jika bertemu secara berdepan dengan calon pasangan.

Pertanyaan secara alam maya akan memberikan lebih kebebasan untuk bertakruf (berkenalan) dengan bakal pasangan. Sebagai contoh, mereka akan lebih mudah berterus terang tentang ciri-ciri pasangan yang mereka mahukan tanpa berselindung. Jika secara berdepan, soalan-soalan yang agak sensitif mungkin tidak akan ditanya kerana malu atau gugup.   

3. Tidak Perlu Keluar Rumah

Kelebihan mencari jodoh melalui internet juga adalah kita tidak perlu keluar daripada rumah. Bagi sesetengah orang, mereka malas untuk keluar ‘hangout’ terutama waktu hujung minggu. Waktu hujung minggu bagi mereka adalah waktu rehat. Jadi dengan hanya perlu melayari web cari jodoh, mereka boleh bertemu jodoh dengan pasangan yang serasi dengan mereka.

4. Tidak Perlu Takut Untuk Menolak Dan Ditolak

Mereka yang mencari jodoh melalui internet tidak perlu takut jika mahu menolak atau ditolak oleh bakal pasangan takruf. Ini kerana penolakan yang berlaku adalah biasa bagi cari jodoh secara ‘online’ ini. Semua calon yang mencari jodoh tidak bertemu secara berdepan. Jadi tidak perlu terasa hati atau tersinggung jika anda ditolak oleh calon lain.

5. Banyak Pilihan

Apabila kita masuk ke satu-satu laman web cari jodoh, kita akan melihat ramai calon yang seperti kita juga berdaftar untuk mencari jodoh. Jadi kita hanya perlu memilih daripada senarai calon yang ada. Semestinya kita akan mempunyai banyak pilihan. Pilihlah yang terbaik dan serasi buat kita. Pastikan anda kenal bakal pasangan anda betul-betul sebelum melangkah ke tahap yang lebih serius.

6. Potensi Untuk Bertemu Jodoh Lebih Besar

Mereka yang mendaftar di laman web cari jodoh biasanya adalah mereka yang sudah bersedia untuk berkahwin. Tujuan dan misi mereka adalah jelas iaitu berkahwin. Oleh sebab itu, potensi untuk bertemu jodoh juga adalah lebih besar kerana semua orang yang mendaftar pada laman web tersebut mempunyai misi yang sama iaitu berkahwin.

 

Jom bina baitul muslim (keluarga muslim) yang bahagia

Kongsi artikel ini: