Artikel Baitulmuslim

"Wanita yang berpegang teguh pada agama mempunyai keperibadian yang unggul"

Kategori Artikel: 
Sifat, Perempuan, Dibenci, Lelaki

Wahai perempuan di luar sana, ketahuilah sesungguhnya kejadianmu terlalu unik. Namun, jadilah insan yang sentiasa mengejar keredhaan Allah SWT. Wanita yang berpegang teguh pada agama mempunyai keperibadian yang unggul. Sekiranya anda mampu menjaga batas-batas anda sebagai seorang perempuan, anda layak dikagumi oleh insan bernama lelaki. Ilmu agama dan pengetahuan memang selalu saling melengk

(Kisah cinta Nabi Musa AS dengan Putri Nabi Syuaib AS)

Kategori Artikel: 
Jodoh, Datang, Tak, Disangka

Sesungguhnya jodoh memang datang tanpa disangka. Walaupun sudah sedekat manapun anda bersama pasangan anda, kalau Tuhan cakap, tidak ada jodoh, sudah pasti anda tidak mampu berbuat apa-apa. Bahkan yang selama ini langsung anda tidak kenal, apatah lagi bertemu, ternyata mereka sudah ditakdirkan untuk menjadi jodoh anda, secara sekelip mata sahaja anda didatangi dengan jodoh yang tidak diduga. Itulah jodoh, takdir yang Maha Esa, tidak ada sesiapa pun di muka bumi ini mampu melawan atau menduga takdirNya, atau qada’ dan qadar Nya yang telah ditetapkan.

"seorang isteri berhak mendapat keperluan hidup dan nafkah yang mencukupi daripada si suami"

Kategori Artikel: 
Nafkah, Isteri

Nafkah untuk isteri? Apa yang dimaksudkan dengan nafkah? Kenapa ianya hanya untuk isteri? Untuk suami tidak ada ke? Menurut Islam, seorang isteri berhak mendapat keperluan hidup dan nafkah yang mencukupi daripada si suami. Pemberian nafkah kepada isteri adalah tanggungjawab suami seperti yang telah ditetapkan oleh Islam. Suami perlu menyediakan nafkah zahir dan batin secukupnya mengikut kemampuan suami.

Ini jelas berdasarkan kata-kata Allah:

"Rasulullah SAW yang sentiasa bergurau senda"

Kategori Artikel: 
Gurau, Senda, Suami, Isteri

Mereka yang bakal menempuhi alam perkahwinan tidak lama lagi secara automatik juga akan merubah status mereka kepada seorang suami ataupun isteri. Sudah pasti pada permulaannya mereka masih lagi berasa janggal dalam menjalani kehidupan sebagai suami isteri, kalau sebelum ini bergerak solo sahaja namun sekarang, bila dah jadi suami atau isteri orang, lain pula tanggungjawabnya.

"lelaki mahupun wanita sudahpun memasang niat dengan begitu baik untuk menjadi suami soleh dan isteri solehah"

Kategori Artikel: 
Suami, Isteri, Baik

Setiap lelaki mahupun wanita di muka bumi ini pasti mempunyai keinginan untuk menjadi seorang isteri atau suami yang baik apabila sudah tiba masanya nanti, kerana ianya sudah menjadi fitrah buat mereka untuk hidup berpasangan, sama ada ianya cepat atau lambat sahaja. Ini semua adalah jodoh buat mereka, yang sudah tertulis pada takdir mereka. Mereka hanya mampu berusaha sahaja, dan berdoa kepada Allah agar dipertemukan dengan lelaki/wanita yang terbaik buat mereka.

"perkara yang paling menakutkan adalah diam"

Kategori Artikel: 
DIAM, MUSUH, CINTA, HUBUNGAN

Pasti para pembaca berasa hairan kenapa tiba-tiba sahaja dikaitkan dengan diam? Benarkah ianya merupakan musuh terbesar di dalam sebuah hubungan? Tapi, apa kaitannya? Kalau difikirkan, macam tidak logik pun ada, namun, secara hakikatnya, DIAM, memainkan peranan yang sangat penting dalam sebuah hubungan, sejauh mana kebenaran itu? Sama ada ke arah yang baik atau pun tidak? Teruskan baca artikel ini.

"banyak halangan yang pasti anda akan lalui"

Kategori Artikel: 
Cara, Mendapatkan, Wanita, Idaman

"jodoh adalah takdir dan ada yang berpendapat jodoh adalah pilihan"

Kategori Artikel: 
Jodoh, Takdir

Apabila bercakap tentang jodoh, secara umumnya terdapat beberapa pendapat yang berbeza, iaitu pendapat bahawa jodoh adalah takdir dan ada yang berpendapat jodoh adalah pilihan. Apa pula pandangan anda mengenai jodoh? Pandangan takdir oleh sesetengah orang adalah apabila mengakui bahawa jodoh seseorang itu telah ditentukan oleh Allah SWT, sehinggakan mereka langsung tidak meletakkan apa-apa usaha  dalam mendapatkan atau mencari jodoh.

"Jodoh tiada kaitan dengan keturunan"

Kategori Artikel: 
Hakikat, Jodoh, Perkahwinan

Bercakap tentang jodoh dan perkahwinan mungkin perkara ini menarik untuk dibincangkan bagi sesetengah orang dan mungkin juga perkara yang tidak menyenangkan terutama bagi individu yang telah meningkat usia. Artikel BAITULMUSLIM.COM kali ini kami ingin berkongsi tentang Hakikat Jodoh dan Perkahwinan yang telah dikongsi oleh saudara kita di IIUM Confession yang kami kira sangat berguna untuk dikongsi oleh kita semua. Semoga kita semua sedar bahawa perkahwinan itu bukan sekadar kehendak tetapi terdapat banyak tanggung jawab yang perlu kita penuhi.

"rasa cinta itu wujud di dalam jiwa manusia sejak manusia itu lahir ke dunia"

Kategori Artikel: 
Saya, Cinta, Dia, Cinta, Tidak, Terbalas

Cinta mempunyai definisi yang berbeza untuk setiap individu, bagi orang yang sedang dilamun cinta, perasaan itu merupakan perasaan terindah di dunia. Rasa cinta itu wujud di dalam jiwa manusia sejak manusia itu lahir ke dunia, cuma setiap peringkat cinta adalah bebeza dari masa ke semasa, ianya bermula dengan cinta kepada belaian ibu, cinta kepada si Pencipta, bila dah tiba masanya, maka Tuhan menjadikan manusia itu bersedia menerima cinta ke tahap-tahap seterusnya.

Pages