Artikel Baitulmuslim

"Sebelum seseorang remaja menemui cinta sejati, dia akan ‘patah hati’ sekurang-kurangnya 10 kali - Pakar Psikologi".

Submitted by 91468 on 09 October 2019.
Kategori Artikel: Motivasi

 

Ianya seolah-olah sudah menjadi adat dalam perhubungan bahawa tidak semua hubungan akan kekal atau berjaya. Bagi yang bernasib baik, ada kalanya cinta pertama yang dibina kekal hingga ke jinjang pelamin. Lain pula nasibnya bagi mereka yang kurang bernasib baik. Berdasarkan kajian yang dilakukan di negara bukan Islam, England, sebelum seseorang remaja menemui cinta sejati, dia akan ‘patah hati’ sekurang-kurangnya 10 kali - Pakar psikologi. 

Mempunyai perasaan cinta pada lawan jantina sebenarnya sesuatu yang normal. Ia tidak menyalahi adat dan kebiasaan. Jika sebaliknya, itu tanda tidak normal.

Submitted by 21976 on 19 June 2019.
Kategori Artikel: Tips dan petua

Cinta Islamik sebenarnya adalah label yang diberi bagi menggambarkan cinta yang berlandaskan Islam. Pada pendapat saya, sebenarnya cinta Islamik tidak wujud. Cinta adalah cinta. Hukum cinta tetap sama biarpun dilabel dengan perkataan Islamik ataupun tidak. Pada asasnya cinta bukanlah perkara yang salah. Namun perbuatan yang melanggari hukum dan batas-batas agama atas nama cinta itulah yang membuatkan cinta itu menjadi salah.   

Seperti yang saya maklumkan sebelum ini, bercinta selepas nikah lebih popular daripada kenal sebelum nikah. Ia tidak salah.

Submitted by 21976 on 21 February 2019.
Kategori Artikel: Perkahwinan

Ungkapan ‘bercinta selepas nikah’ mungkin agak popular dan biasa kita dengar apabila kita berbicara soal jodoh, cinta dan perkahwinan. Namun begitu, segelintir masyarakat kurang mengutarakan soal pentingnya perkenalan sebelum nikah. Di dalam bahasa Arab, ia disebut sebagai ‘taaruf’ yang bermaksud kenal.

"Malah hanya disebabkan sekeping kertas ada yang bermusuh sesama sendiri...."

Submitted by 91468 on 19 February 2019.
Kategori Artikel: Motivasi

Realiti perkahwinan sebenar amatlah berbeza berbanding apa yang bermain di fikiran mereka yang masih 'single'. Saya bukan seorang pakar rumah tangga tetapi berasa terpanggil untuk berkongsi beberapa realiti dengan mereka yang bakal melangsungkan perkahwinan atau yang masih bujang.

Perkahwinan sebenarnya adalah untuk menyahut seruan fitrah manusia. Makhluk Allah SWT diciptakan berpasang-pasangan seperti firman-Nya yang bermaksud:

"Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan pasangan semuanya baik daripada apa yang ditumbuhkan oleh bumi dan daripada diri mereka mahupun daripada apa-apa yang mereka tidak ketahui." (Surah Yasin, ayat 36)

Setiap pernikahan yang memenuhi hukum syarak tidak kira di mana sahaja ia berlaku, akan menjadi sah jika semua rukun dan syarat nikah dipenuhi.

Submitted by 91468 on 26 September 2018.
Kategori Artikel: Perkahwinan

 

Ramai melihat kes nikah sempadan sebagai isu remeh dan terpencil. Namun jika diabaikan tanpa tindakan sewajarnya atau tanpa pengawalan, ia bakal menjadi gejala yang boleh merosakkan institusi keluarga. Ianya tidak dinafikan juga bahawa perkahwinan di luar sempadan sangat popular dalam kalangan masyarakat pada zaman ini.

 

Dalam bab mencari jodoh, wanita dilihat lebih berisiko jika mendapat jodoh yang lambat berbanding lelaki...

Submitted by 21976 on 30 August 2018.
Kategori Artikel: Tips dan petua

Banyak kali saya mendengar ungkapan tidak perlu mencari jodoh. Semua sudah ditetapkan. Bukan sekali dua, bahkan beberapa kali. Sebenarnya istilah ‘menunggu jodoh’ seperti menunggu bulan jatuh ke riba adalah salah faham yang sangat besar. Benar jodoh merupakan ketentuan Allah S.W.T. namun perkara berkaitan jodoh juga perlu diusahakan terutama untuk mendapatkan jodoh yang baik.

“adakah kita hanya menanti si dia yang bernama jodoh? tidak perlu berusaha ke?”

Submitted by 91468 on 29 August 2018.
Kategori Artikel: Dakwah

 

Saya tertarik dengan satu soalan yang diajukan oleh salah seorang pembaca kami berkenaan jodoh. Persoalannya,

 

“adakah kita hanya menanti si dia yang bernama jodoh? tidak perlu berusaha ke?”

 

Ramai orang kita yang beranggapan soal jodoh ini adalah satu ketentuan yang tidak perlu diusahakan lagi. Bagi mereka, rezeki, jodoh dan ajal adalah di tangan Allah dan manusia hanya perlu pasrah. Lantas mereka memilih untuk terus ‘bertawakkal’ mengikut fahaman yang tidak tepat.

“Tidak ada sesuatu yang paling mulia di sisi Allah dibandingkan doa.” (Riwayat At.Tirmidzi)

Submitted by 91468 on 10 August 2018.
Kategori Artikel: Ibadah

Sebagai orang Islam, percayalah bahawa tidak ada satu perkara pun yang tidak dapat diselesaikan dengan bantuan Allah. Maka dengan itu, berdoalah. Dalam sebuah hadis Rasulullah SAW bersabda:

“Tidak ada sesuatu yang paling mulia di sisi Allah dibandingkan doa.” (Riwayat At.Tirmidzi).

Malah kerjaya mereka mungkin mengatasi sebahagian pekerjaan lelaki pada hari ini..

Submitted by 91468 on 03 August 2018.
Kategori Artikel: Motivasi

Lumrah seorang wanita masa kini tidak sama dengan wanita pada zaman dahulu. Wanita sekarang kebanyakan mempunyai pekerjaan yang baik dan berkerjaya. Malah kerjaya mereka mungkin mengatasi sebahagian pekerjaan lelaki pada hari ini.

Rancangan Malaysia Kelapan (RMK-8) juga ada menyatakan bahawa antara golongan yang memberikan sumbangan yang ketara kepada pembangunan sosial dan ekonomi negara adalah kaum wanita. Peranan wanita dalam bidang ekonomi sudah tidak boleh dipertikaikan lagi. Sejak tahun 1990, bilangan wanita yang menceburi kerjaya profesional, pengurusan dan teknikal sudah meningkat hingga ke 47 peratus.

Ramai orang menganggap cinta itu adalah keluar makan bersama (dating), tonton wayang berdua-duaan, berpegangan tangan dan sebagainya. Ini adalah tafsiran yang tidak betul...

Submitted by 21976 on 27 July 2018.
Kategori Artikel: Tips dan petua

Bercinta merupakan saat yang manis dalam fasa kehidupan seseorang remaja. Apabila orang yang anda suka juga menaruh hati kepada anda, itulah puncak kebahagian yang sebenar bagi individu yang dilamun cinta. Semuanya seperti berada di alam fantasi. Bak kata orang dulu-dulu, ‘bagaikan tak jejak di atas tanah’ hidup ini terasa.